друкувати


Заборгованість із виплати зарплати в АПК зросла до 21,5 млн грн

31 жовтня 2018, 16:00

У вересні в Україні відновилося накопичення боргів із виплати заробітної плати. Станом на 1 жовтня 2018 року заборгованість склала 2 889 млн грн, що на 176,7 млн грн, або на 6,5% більше, ніж місяцем раніше. З початку року сума заборгованості зросла на 22%, або на 520,6 млн грн. Про це повідомляє прес-служба Економічного дискусійного клубу.

Нагадаємо, аграріям обіцяють значне підвищення зарплат у наступному році.

Слід зазначити, що майже 59% від загальної суми заборгованості становить борг працівникам економічно активних підприємств, який упродовж звітного періоду також зріс на 11,9% та становив на 1 жовтня ц. р. 1 702,4 млн грн.

Серед видів економічної діяльності основний обсяг боргу припадає на промислові підприємства, де заборгованість перед працівниками досягла 2 269 млн грн, що  становить 79% від загальної суми боргів по зарплаті. Протягом місяця загальна сума заборгованості у промисловості збільшилася на 6,6% (у т. ч. перед працівниками економічно активних підприємств – на 11,9%).

«У звітному періоді зростання заборгованості з виплати заробітної плати зафіксовано у 20 регіонах країни. Як і у попередні місяці, найбільші суми заборгованості з виплати заробітної плати у Луганській та Донецькій областях – 579,1 млн грн та 508,3 млн грн відповідно. При цьому, якщо у Луганській області борг перед працівниками економічно активних підприємств становить 39%, то у Донецькій області цей показник склав 89%», — йдеться в повідомленні. 

Протягом останнього місяця найвищі темпи приросту відмічалися на Хмельниччині, де загальна сума боргу зросла на 64,5%, а на економічно активних підприємствах вона збільшилася втричі. Також суттєвий приріст заборгованості із виплати зарплати перед працівниками економічно активних підприємств у вересні спостерігався на Кіровоградщині (+2,6 рази).

Разом з цим, протягом вересня 5 регіонів країни забезпечили скорочення боргів перед працівниками, а саме: Вінницька, Житомирська, Запорізька, Рівненська та Черкаська області.

З початку року загальна сума невиплачених заробітних плат працівникам економічно активних підприємств найбільше зросла у Хмельницькій (у 9,5 рази), Херсонській (6 разів), Тернопільській (+3,8 рази), Івано-Франківській (у 3,8 рази), Закарпатській (+3,6 рази) областях.