друкувати


Віктор Шеремета: Цього року дотації точно не будуть використані повністю

31 жовтня 2018, 15:10

У 2018 році дотації точно не будуть використані повністю. Про це заступник міністра аграрної політики України Віктор Шеремета заявив під час пресс-брифінгу, який пройшов у Києві 31 жовтня поточного року, передає кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, Віктор Шеремета розповів, як зміниться держпідтримка фермерів у 2019 році.

«Вже зараз зрозуміло що держдотації не будуть використані повністю. Це однозначно. Якщо говорити по фермерському напрямку, то я ще минулого року говорив, якщо там компенсацією відсоткової ставки по кредитам і передбачено 500 млн грн – це нереально», – прокоментував ситуацію з дотаціями Віктор Шеремета.

Аналогічну ситуацію заступник міністра бачить і в інших напрямках держпідтримки.

Бізнес недовіряє цим програмам. Сьогодні будуть компенсувати відсотки по кретитам, а завтра? Тому ми сьогодні наполягаємо на тому, щоб цьогорічні напрямки були збережені у наступному році. І воно так і буде. Можливо у якихось напрямках вони будуть підкореговані в бік більше/менше, але загальна політика надання держдотацій має бути стабільною, щоб бізнес міг прораховувати свої дії на багато років вперед», – заявив Віктор Шеремета.

У свою чергу, політику міністерства та уряду щодо надання держдотацій жорстко розкритикував Михайло Соколов, який представляв на зустрічі позицію малого та середнього бізнесу України.

«Ми бачимо плани керівництва країни на майбутнє, продовжити ту ж саму політику надання держдопомоги, як і в минулому та позаминулому роках. Якщо цей принцип буде збережено, то ми розуміємо, що у наступному році аграрії зможуть використати, максимум 30 % від закладених у бюджет ресурсів. Ми другий рік поспіль намагаємося довести, що ці програми не працюють, а нам пропонують знову перенести цю програму на третій рік», – заявив Михайло Соколов.

За його словами, найбільшу державну підтримку отримують великі компанії, а розрекламовані програми по підтримці середнього та дрібного агровиробництва виконуються найгірше.

Я хочу навести цифри, щоб було зрозуміло, що таке держпідтримка дрібних аграріїв: Часткове відшкодування вартості будівництва та вартості об’єктів – виділено 1,2 млрд грн. Використано 220 млн грн. І це при тому, що за рік всього використано 870 млн грн. Це офіційна відповідь Мінагро на депутатський запит. Дотації для дрібних аграріїв, яку Мінагро рекламує, як дуже успішну. Виділено на неї 700 млн грн. Станом на 20 вересня поточного року, витрачено 6,7 млн грн. Якщо ми поглянемо на програми для найменших виробників АПК, вони виконані найгірше. Те ж саме з «фермерським міль’ярдом», – заявив Михайло Соколов.