друкувати


ЄБА закликає скасувати ветеринарно-санітарний контроль для ряду товарів на кордоні

30 жовтня 2018, 10:00

Кабінет міністрів в рамках норм закону про «єдине вікно» визначив перелік документів і відомостей, які підлягають перевірці в ході попереднього документального контролю на митниці. Європейська бізнес асоціація (ЄБА) позитивно оцінює ухвалену урядом постанову, що встановлює перелік підлягають перевірці на митниці товарів, і очікує скасування листа Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів про обов'язкове ветеринарно-санітарний контроль усіх товарів. Про це інформує прес-служба асоціації.

Нагадаємо, уряд затвердив перелік продукції, яка має підлягати огляду на кордоні.

«Важливо, що після прийняття цієї постанови контроль з доглядом на митниці буде застосовуватися для вичерпного переліку продукції, а не для всіх товарів», — йдеться в повідомленні.

Урядова постанова визначає перелік товарів, які можуть проходити фітосанітарний (овочі, фрукти, кава та інше), ветеринарно-санітарний контроль (живу худобу, ліки для ветеринарної медицини та ін.), Державний контроль харчових продуктів (риба, яйця, м'ясо, мед) . 

Товари з коротким терміном споживання або ті, що є ризиковими, - молочна продукція, риба, м'ясо — повинні підлягати перевірці на кордоні частіше. У той же час, в алкоголі, кава, соняшниковій олії немає елементів тваринного походження, тому їх перевірки слід здійснювати на основі документів, які супроводжують кожну партію. Сподіваємося, що для налагодження цього процесу Мін'юст прискорить реєстрацію наказу Мінагрополітики про періодичність контролю», — відзначили в ЄБА.

У той же час ЄБА наполягає, що бізнес не поділяє позицію, викладену в листі Держпродспоживслужби. 

«Бізнес-спільнота очікує, що відповідний лист Держпродспоживслужби, згідно з яким зараз абсолютно всі товари підлягають ветеринарно-санітарному контролю, буде скасовано. Варто, нарешті, врегулювати роботу "єдиного" вікна, адже ключова ідея була саме в оптимізації контрольних процедур, а не в їх ускладненні», — підкреслюють в бізнес-асоціації.