друкувати


Україну можуть виключити зі світового ринку меду

29 жовтня 2018, 16:00

Виробники меду відмовляються продавати мед експортерам по 42 грн, в очікуванні кращої ціни. Таким чином створюється загроза, що Україну виключать  зі світового ринку меду. Таку думку висловив голова асоціації Укрбджолопром Валерій Домбровський, передає Kurkul.com.

Нагадаємо, експорт меду з України знизився на 40%.

«Я на боці тих, хто експортує мед. Якщо вони не виконують контракти, ми випадемо з мирових ринків. А багато інших країн лише й чекають цього», — наголосив Валерій Домбровський.

За його словами, Україна стабільно утримує першість із виробництва меду у Європі. Нашій продукціє немає рівних. Діастазне число меду, виробленого в Україні, 25-50, рівень вологості 17-21.

Ми єдина держава у світі, яка занижує показники нашого супер-стандарту. Нам пропонують встановити діастазне число 5, а показник вологості — на рівні 25, але це вже цукровий сироп. Що це означає? Ми уклали угоду з Євросоюзом про зону вільної торгівлі. Вона гласить: скільки вивіз, стільки тобі мають право завести. Що буде? Ми вивеземо мед із діастазою 25-50, вологістю 17-21, а отримаємо у яскравій упаковці цукровий сироп!», — зазначив Валерій Домбровський.

Консультант в сфері сприяння розвитку сільськогосподарських кооперативів Віталій Ключник наголосив на тому, що вітчизняним бджолярам варто вчитися працювати разом.

«В Україні навіть 1 % населення не охоплено кооперативами. Щодо бджільництва, пасічникам самотужки забезпечити створення доданої вартості й довести мед до кінцевого споживача у такому вигляді, який дасть найбільший дохід, важко. Тож кооперація —  це і можливість вийти на більш прибуткові ринки з якісними продуктами, і  можливість долати проблеми спільно», — пояснив Віталій Ключник.