друкувати


Держспоживслужба позбавила великі агропромислові компанії компенсації за утилізацію відходів

29 жовтня 2018, 08:30

Компенсація витрат на утилізацію відходів тваринництва буде поширюватися тільки на дрібні компанії у яких немає власних потужностей з утилізації. Про це йдеться в повідомленні на сайті Держспоживслужби.

Нагадаємо, в Україні хочуть запровадити страхування щодо ризиків АЧС.

Як пояснили у відомстві, проект постанови Кабміну, яка розглядалась у минулий четвер на засіданні урядового комітету, передбачає надання бюджетної допомоги тільки на поховання особливо небезпечних відходів тваринництва і тільки тим компаніям, які не мають власних утилізаційних цехів.

Так, компенсуватися будуть виключно операції з утилізації продуктів тваринного походження так званих категорій I і II. До них відносяться залишки тварин, загиблих від найбільш небезпечних хвороб, які можуть передаватися людині, таких як сибірка, сальмонельоз, ящур, сказ, ботулізм, а також трупи тварин, які були поховані в лісосмугах, на полях і так далі, і які можуть завдати значної шкоди екології та здоров'ю людей. Таким чином, відходи, що утворилися в процесі промислового виробництва на підприємствах потрапляти під дію постанови не будуть.

Крім того, право на компенсацію отримують тільки компанії, які відповідають ряду кваліфікаційних вимог. Одне з них – відсутність власних потужностей з утилізації. Таким чином, великі агропромислові вертикально інтегровані компанії, які працюють в галузі тваринництва і птахівництва, мають у своєму складі власні утилізаційні цехи, не будуть підпадати під дію постанови, і не будуть отримувати часткову компенсацію.

Як зазначають у відомстві, основним завданням проекту є зменшення кількості масових звалищ трупів тварин, які можна знайти на полях, у лісосмугах, поблизу населених пунктів, кількість яких щороку збільшується і які, крім погіршення епізоотичної, епідемічної, екологічної ситуації, викликають і значну соціальну напруженість