друкувати


За останні роки проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів скоротилося у 8 разів

29 жовтня 2018, 07:30

За останні кілька років темпи проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів скоротилися приблизно в 8 разів. Про це на сторінці у Facebook розповів заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Нагадаємо, в Україні майже не залишилося вільних земель.

«І це зовсім не тому, що оцінку вже не треба оновлювати. Навпаки - дуже навіть треба. Або може гроші на оцінку закінчилися у органів місцевого самоврядування? Ні, не закінчилися. Все, як не дивно, набагато прозаїчніше. Просто, в один прекрасний момент, Держгеокадастр вирішив, що поки відомості про кордон населеного пункту не будуть внесені до Державного земельного кадастру, не бачити вам позитивного висновку державної землевпорядної експертизи по оцінці, як своїх вух», - зазначає Мартин.

Він додає, що з точки зору нормативної бази оцінки - особливо нічого не змінювалося. Але, якщо раніше ви, при тих же вихідних умовах, отримували позитивний висновок експертизи, то тепер, ваша технічна документація раптово стала незаконною.

Працівники експертних підрозділів Держгеокадастра завжди дуже пильно стежать, щоб все було в суворій відповідності до законодавства. Тому можете, як-небудь, при зустрічі, нагадати їм, що, згідно зі статтею 9 Закону України Про державну експертизу землевпорядної документації, обов'язковій експертизі підлягає технічна документація з нормативної грошової ОЦІНКИ земельних ділянок. Так Так! Вам не здалося - саме ділянок, а не населених пунктів. Це абсолютно різні об'єкти оцінки, згідно статті 3 Закону України Про оцінку земель. І будь-який працівник Держгеокадастра, який хоча б трохи володіє українською мовою, вам це, звичайно ж, підтвердить, - зазначив Мартин.

Тому, технічна документація з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, районів або навіть загальнонаціональна (всеукраїнська) нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення, згідно закону, в принципі не може виступати об'єктом обов'язкової експертизи землевпорядної документації.