друкувати


Фермери відмовляються від збору яблук через низькі ціни та засилля імпорту

26 жовтня 2018, 10:00

Українські фермери відмовляються збирати врожай яблук через низькі ціни та засилля імпорту. Про це свідчать дані аналітиків Еast-fruit.

Нагадаємо, рекордний урожай яблук знизив ціни на них.

Як наголошується, поки ціни на якісні українські десертні яблука продовжують знижуватися, супермаркети продають імпортний товар майже по 80 гривень за кілограм.

Аналітики Української плодоовочевої асоціації оцінюють надлишок тільки десертного яблука на українському ринку в 160-200 тис т. Надлишок же яблука для промислової переробки навіть важко оцінити, особливо якщо врахувати, що світовий ринок яблучного концентрату переживає кризу.

На цьому тлі абсолютно несподівано виглядає велика кількість імпортного яблука на полицях українських мереж супермаркетів. Перевірити це можна, не виходячи з дому, досить зайти на сторінку онлайн замовлень супермаркетів", – відзначають аналітики.

Так, наприклад, за їхніми словами, у великій мережі супермаркетів Novus пропонується яблуко червоне Польща 75+ за ціною 16,99 грн/кг, яблуко Ред Чіф, імпорт, 85+ по 19,99 грн/кг.

Однак лідером за незвичайністю ціноутворення є мережа супермаркетів MetroCash&Carry, яка пропонує імпортне яблуко Гренні Сміт по 79,9 грн/кг. Це тоді, як українські яблука цього ж сорту, згідно з даними моніторингу оптових цін, продаються оптом по 6 грн/кг", – додали експерти.