друкувати


Хто із українських агробаронів найбагатший: оприлюднили рейтинг

25 жовтня 2018, 15:10

До ТОП-100 найбагатших українців увійшли представники агробізнесу, серед яких лідируючи позиції традиційно займають Юрій Косюк, Олексій Вадатурський, Андрій та Руслан Веревські. Про це свідчать дані рейтингу, складеного виданням Новое время.

Нагадаємо, 15 агропідприємств потрапили до ТОП-200 роботодавців України.

Цікаво, що сотня багатіє в 12 разів швидше, ніж зростає ВВП країни. До того ж темп приросту їхніх статків за останній рік лише збільшився.

В Україні існують дві реальності. В одній з них ВВП зростає черепашачими темпами, а за черговий транш МВФ, здатний утримати національну економіку від колапсу, йдуть складні переговори. В іншій реальності 100 найбагатших українців збільшили швидкість, з якою приростають їхні сумарні статки, – з торішніх +33% до нинішніх 43%. Тепер сотня найбагатших співвітчизників сконцентрувала в своїх руках $37,5 млрд.

Іншими словами, всього лише 100 українців здатні одним махом погасити половину всього держборгу країни, - йдеться у повідомленні.

Стати вітчизняним мільярдерам і мультимільйонерам ще багатшими допомогла сприятлива ситуація на світових сировинних біржах, що відображає зростання споживання металургійної і залізорудної продукції. Сировина – це українське все: одразу семеро осіб з числа тих десяти, які посіли перші місця в рейтингу Топ-100, контролюють активи, що виробляють продукцію з низькою доданою вартістю.

Краще за інших скористався ринковою кон'юнктурою Рінат Ахметов – беззмінний №1 рейтингу найбагатших співвітчизників. Завдяки зростанню попиту на метали його статки зросли одразу на 76%. А якщо говорити в абсолютних цифрах, то власник СКМ за рік став багатшим на $5,3 млрд.

Істотно додали в розмірах своїх статків і члени приватівського тріо – Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов і Олексій Мартинов. Наприкінці 2016 року ці фірми втратили свій найбільш публічний актив – націоналізований Приватбанк. Але завдяки своєму великому феросплавному бізнесу зуміли відновити свої позиції.

Виграли й ті учасники Топ-100, хто має нафтогазові активи, адже ціни на енергоносії в світі також пішли на зростання. Серед них виділяється Микола Злочевський, колишній глава Мінприроди часів Віктора Януковича, який на цій посаді контролював якраз українські надра. Тепер цей соратник президента-втікача володіє найбільшою приватною нафтогазовою компанією країни – Burisma. Та ще й придбав у іншого колишнього – Юрія Іванющенка, земляка і друга Януковича, – кілька газовидобувних компаній. Так Злочевський перетворився на бізнесмена, який все ближче підбирається до першої десятки рейтингу. У 2017-му він був на 14-му місці зі статком $535 млн. Тепер він виявився 11-м, а його фінансова вага дорівнює вже $636 млн.