друкувати


Аграріям допоможуть зупинити деградацію українських ґрунтів

24 жовтня 2018, 09:30

Проект Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) має на меті допомогти українським аграріям зупинити деградацію українських грунтів. Про це поінформував спеціаліст FAO Олександр Журавель під час круглого столу "Деградація ґрунтів та шляхи їхнього очищення".

Нагадаємо, ФАО пропонує рішення для оцінки ризиків використання пестицидів.

«За останні років 100 українські чорноземи втратили половину свого гумусу – основного родючого компоненту. Відповідно, втрачається природна родючість ґрунту. Процеси як деградації, так і ґрунтотворення дуже тривалі, на даний момент стоїть  завдання досягти рівня нульової деградації грунтів, зупинити цю деградацію», – сказав Журавель. 

За його словами, перше та найважливіше питання – як визначити ступінь пошкодження ґрунту. 

Деградація – це процес, а як визначити, що було та що стало, якими мають бути індикатори. І цю систему потрібно ще організувати. Одне із завдань проекту – допомога у формуванні екологічного моніторингу", – сказав експерт FAO.  

Журавель наголосив, що після підписання Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням, Україна взяла на себе зобов’язання із зупинення деградації ґрунту і відновлення його родючості до 2030 року. А відповідні технології були розроблені й перевірені у світі вже кілька десятиліть тому.

FAO виділяє таке поняття, як ґрунтозберігаючі технології. Воно передбачає три основні принципи. Перший – це біорізноманітність, або сівозміна, причому одна з культур повинна бути бобовою. Другий – земля повинна бути постійно під покривом культур, або під вегетуючими культурами, або під рештками рослин. І третій принцип – мінімально можливе втручання, або мінімальна обробка ґрунту. Це основні принципи, щоб земля не погіршувалась, а покращувалась. А все інше зробить матінка-природа", – сказав фахівець FAO.

Він акцентував, що одна із глобальних цілей, яка стоїть перед FAO, це подолання голоду в світі до 2020 року. 

За інформацією FAO, площа деградованих або непродуктивних сільськогосподарських земель в Україні перевищує 6,5 млн гектарів, або понад 20% сільськогосподарських угідь. Через ерозію втрачається від 300 до 600 млн тонн ґрунту. Залежно від рівня деградації, врожайність культур може зменшуватися на 50%, тож втрати виробництва оцінюються у понад 20 млн грн на рік.