друкувати


Олег Бахматюк: дотації АПК треба відміняти

23 жовтня 2018, 17:30

Власник UkrLandFarming (ULF) Олег Бахматюк вважає, що державні дотації  для АПК треба припинити. Таку точку зору він висловив в інтерв'ю «РБК-Україна».

Нагадаємо, аграрний комітет запропонував своє бачення розподілу держпідтримки для АПК на 2019 рік. Загалом же на дотації АПК уряд пропонує віддати наступного року 6,9 млрд грн,  а експерти бачать резерви для збільшення цієї суми до 12,4 млр грн. Загальний розпис запропонованих КМУ витрат на АПК дивіться у  інфографіці тут. Як показав моніторинг AgroPolit.com в рамках проекту «Абетка Агродотацій», використання цьогорічної суми на підтримку АПК відбувається дуже повільно, тож на кінець року аграрії аж ніяк не встигнуть вибрати закладену у казні фінансову підтримку.

 Цього року компанія UkrLandFarming не отримала ні однієї копійки дотацій. І до кінця року не отримає також (сміється)», - пояснив він.

- Зараз часто говорять, що потрібно давати не більше 200 млн в одні руки і все. Так буде справедливо?

Справедливий розподіл дотацій має бути автоматичним і незалежним від чиновника і бізнесмена. У нас працювала не ідеальна, але робоча модель автоматичного повернення ПДВ. І вона влаштовувала майже всіх. Її зламали в угоду популізму, МВФ чи ще чомусь. Натомість зараз пропонуються неробочі моделі, які призводять до перекосів і маси інсинуацій. Тому, як на мене, треба або повернутися до автоматичного повернення, але це, наскільки я розумію, не дозволить зробити МВФ, або потрібно просто чесно сказати: наступного року ніяких дотацій аграріям не треба давати. Це буде чесніше по відношенню до 80% ринку, ніж вигадувати чергові ситуативні квазімоделі», -  каже бізнесмен.

Олег Бахматюк вважає, що  від  цього виграють  всі. «Дрібному фермеру треба дати можливість узаконити землю і врегулювати питання з рейдерством. Це для нього більша допомога держави ніж міфічна дотація. Окрім того, я підтримую ідею стимулювання вирощування ВРХ, коли держава дотує кожну голову вирощуваної худоби. Але ця ідея поки, на жаль, дуже слабо запрацювала», - розповідає  власник UkrLandFarming.

Він додав, що «90% ринку виступає проти нинішньої моделі. І 100% ринку розуміє, що головна проблема на сьогодні не дотація, а інфраструктура, яка щодня дає збої і побори силовиків».

Натомість бізнесмен пропонує  іншу модель розподілу закладених  в бюджет дотацій у сумі 4 млрд грн.

Частина грошей має йти на підтримку вирощування ВРХ. Все інше - має йти на здешевлення кредитів, які зараз є непідйомними і для крупного і для дрібного виробника. Окрім того, держава має запропонувати свою візію того, як має виглядати наш весь АПК через 10-15 років і під нього потрібно підстроювати абсолютно все, включно з дотаціями», – підсумував він.