друкувати


66% територіальних громад залишаються необ’єднаними

23 жовтня 2018, 11:20

Через недосконалість законодавства 66% територіальних громад залишаються необ’єднаними. Про це повідомили під час засідання круглого столу, який відбувся під головуванням президента НААН Ярослава Гадзала, йдеться в еклюзивному матеріалі AgroPolit.com.

Нагадаємо, одна з найголовніших проблем полягає в тому, що Конституція України досі не відображає реального стану речей унаслідок об’єднання громад, змін адміністративно-територіального устрою, розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та державними адміністраціями. Таким чином без зміни законів реформа децентралізації може провалитися.

Станом на 10 серпня 3 702 територіальні громади об’єдналися у 803 об’єднані територіальні громади, серед них 98 очікують рішення ЦВК про призначення перших виборів. В ОТГ наразі проживають 6,8 млн осіб, або 19,4% від загальної кількості населення України (без урахування тимчасово окупованої території).

Водночас 7 250 (66,2% територіальних громад) залишаються необ’єднаними. Наразі 128 районів мають покриття території ОТГ на рівні 50-99%, а 116 районів узагалі не утворили жодної об’єднаної територіальної громади.

Найвищі показники в Житомирській, Хмельницькій, Чернігівській областях, найгірші — у Вінницькій, Закарпатській і Київській.

Моніторинг ситуації засвідчує, що місцевим лідерам у багатьох районах не вдалося впоратися зі страхами, розвінчати міфи, здолати скептицизм мешканців і схилити противників реформ на бік змін. Процес приєднання громад до вже об’єднаних є швидшим, ніж первинне об’єднання. У результаті ані приєднання, ані об’єднання на одній четвертій території країни не проводиться», — наголосив Ярослав Гадзало.