друкувати


Без зміни законів реформа децентралізації провалиться, — експерти

23 жовтня 2018, 09:50

Опиратися на проектну документацію, яку розробили та затвердили раніше для сільських та селищних рад, щоб працювати та розпоряджатися землями об'єднаних громад (ОТГ), сьогодні не можна. Про це йдеться у еклюзивному матеріалі AgroPolit.com.

Нагадаємо, уряд затвердив новий проект реформування адміністративно-територіальних одиниць у країні. Це останній з 17 законопроектів блоку законів про децентралізацію, що формують «маршрут децентралізації» країни. 

До об’єднаних громад увійшли сільські та селищні ради з різних районів, а часом і областей. Відповідно, бюджети, з яких фінансувалися сільради та які тепер зібрані в одній ОТГ, різні. Карти районів з областями, та місця, де нині на умовах домовленостей розташовані громади – це дві різні реальності.

«За чотири роки у земельному кадастрі нуль інформації про землекористування об’єднаними територіальними громадами. То є громади, чи нема, скажіть мені, будь ласка?! – їх нема!.. Є тільки голови ОТГ, але немає території. У Конституції України ОТГ не є одиницею адміністративного рівня», – сказав під час зустрічі на круглому столі в Національній академії  аграрних наук (НААН) академік, радник президії НААН Леонід Новаковський.

Створювалися ОТГ – чи було закладено якість та принципи в основу? Тепер маємо, що одна ОТГ містить 36 населених пунктів, а друга – 4 населені пункти. Є ще так, що в одній ОТГ – 15, а поруч із нею – ОТГ, де лише один населений пункт. І ніхто не знає, чи то угіддя там, чи промислове підприємство. І які критерії чи умови, щоб могла розвиватися та ОТГ, або щоб прийшов інвестор і вклав туди гроші», – продовжує  описувати  колізії,  які виникають на практиці  з  існуванням ОТГ, професор, декан землевпорядного факультету Львівського національного аграрного університету Михайло Ступень.