друкувати


У Карпатах триває вирубка пралісів – народний депутат

22 жовтня 2018, 17:00

В українських Карпатах триває вирубка пралісів, чим саботується виконання ухваленого у 2017 році закону про їх охорону. Про це повідомив народний депутат Ігор Луценко, інформує «Інтерфакс».

Нагадаємо, що лише комплексна реформа лісової галузі допоможе зупинити експорт лісу-кругляка та паливних дрів, а не мораторій.

«Ситуація – досить складна. Відбувається саботаж того законодавства, яке є. Виникають питання насамперед до Кабміну... Процес знищення українського лісу, зокрема й пралісів, триває, незважаючи на те, що закон є», - сказав Луценко.

У свою чергу керівник проекту «Збереження карпатських пралісів» Українського товариства охорони птахів Ольга Яремченко пояснила:

Праліси - це унікальні залишки природних корінних лісів, які ще не встигли вирубати. Україна - одна з небагатьох країн, де праліси ще залишилися, і вони розташовані на території Карпат... Будучи стійкими до хвороб, вони сформували в Карпатах каркас екологічної безпеки. Вони більш стійкі до вітровалів, могутніше стримують воду, ґрунт, запобігають селевим потокам.

За її словами, в таких лісах збережені дерева великих вікових категорій, і через недосконалість вітчизняного законодавства вони підпадають під категорію тих, що підлягають прибиранню.

Праліси рубають досить активно. Ті площі, які ідентифікували в Карпатах, - в межах до 80 тис. га, те, що показали наші дослідження в 2014 році, то за три роки з площі, наприклад, у 17 тис. га, які ми ідентифікували, вирубаною виявилася третина... Існують певні законодавчі умови, що зрілі та перестоялі ліси мають прибиратися. А праліси саме і є такою категорією, - зазначила вона.

У свою чергу директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко нагадав, що влітку 2017 року було ухвалено закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат», де регулюються рубки пралісів у різних заповідниках.

В останній день листопада 2017 року мали бути розроблені, затверджені відповідні зміни до підзаконних актів. Є два головні підзаконні акти - Санітарні правила в лісах України та Правила поліпшення якісного складу лісів, - пояснив В.Борейко.