друкувати


Російські міндобрива знищують урожай – заява

22 жовтня 2018, 14:35

Неякісні російські добрива залишили багатьох українських фермерів біля розбитого корита.Про це пише на своїй сторінці у facebook блогер Олександр Аронець.

Нагадаємо, що у Сумах на повну потужність запрацював виробник міндобрив.

«Урожайність впала до катастрофічного рівня. Фермери в розпачі, адже вони заборгували за цю посівну, і вже треба брати кредит на наступну. У причинах невдач фермери знайшли російський слід», – пише блогер.

За його словами, під імпортними марками добрив з Узбекистану, Казахстану, Болгарії та інших країн ховаються фактичні замовники – фірми в Росії. І тепер, вважає Аронець, Росія скористалася тим, що наші фермери не можуть дістати добрива українського виробництва.

Нібито через заборгованість українських виробників перед "Нафтогазом" деякі з них припинили свою роботу. Цим скористалося безліч імпортерів. Особливо російських міндобрив, тож вони великою хвилею їх до нас направили. Наш уряд вчинив правильно, заборонивши їх, але це не зупинило імпортерів", – заявив Олександр Аронець.

Блогер провів аналогію з подіями чотирирічної давності. Коли на початку війни з Росією виник рух «Не купуй російське», російські товари масово міняли етикетки, штрих-коди, де-факто будучи виробленими в Росії, а де-юре – в Європі.

Про цю проблему говорять і самі фермери, які серйозно постраждали від неякісних добрив:

Зіткнувся з такою проблемою – минулого року не вдалося закупити добрива наших виробників і довелося закупити імпортні. Потім з'ясував, що це, виявляється, російські, але під західними брендами. І до чого це все призвело? Неврожай. Людям треба за паї гроші виплачувати, кредити закривати. І що виходить, на сході йде війна, і там ми можемо утримати агресора. У них там не виходить, так вони вирішили зайти з тилу", – каже фермер Олег із Київської області.

Використання російських добрив, які заходять в Україну під маркуванням інших країн, підтверджує і фермерка Валентина з Житомира:

Так, купуємо російські. Українських на всіх не вистачило. Так, вони під забороною у нас, але ви ж знаєте, як це робиться: етикетки переклеїли, та й по всьому".

Олександр Аронець назвав цю ситуацію «елементом спланованої гібридної війни». Оскільки під загрозою опинився не тільки урожай фермерів, а й український чорнозем в цілому.