друкувати


В Україні відбувся перший електронний земельний аукціон

20 жовтня 2018, 09:30

18 жовтня відбулися перші в Україні електронні земельні торги. Аукціон пройшов на платформі OpenMarket державного підприємства «СЕТАМ» Міністерства юстиції  України, з яким Держгеокадастр уклав відповідний договір про співпрацю, повідомляє сайт Державної служби геодезії та картографії України.

Нагадаємо, що будь-який громадянин України, зокрема й юридична особа, може орендувати землю через онлайн-аукціон.

Повідомляється, що до продажу були запропоновані права оренди на 10 ділянок сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 210 га: по дві в Кіровоградській, Львівській, Одеській, Сумській та Чернігівській областях. Торги відбулися по 9 лотах. Ознайомитися з протоколами торгів можна на сайті land.setam.net.ua.

 У середньому стартовий розмір річної орендної плати по виставлених на електронні торги земельних ділянках становив 8,3% від нормативної грошової оцінки (НГО). Кількість учасників варіювалася від 2 до 6. За результатами аукціону було досягнуто середньої річної орендної плати у розмірі 34,3%, що в понад 4 рази більше від стартової.

Найдорожче під час торгів продано права оренди на земельну ділянку на території Команської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області площею 13 га, де стартова ціна піднялася до 70,73% від НГО і становить 157,79 тис. гривень.

Найбільше під час торгів виріс розмір річної плати за користування земельною ділянкою на території Василівської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області площею 18,26 га і склав 101,32% від НГО (122,17 тис. грн). Також щодо цього лота було зафіксовано найбільшу кількість зроблених під час аукціону кроків – 2333 кроки. 

До місцевих бюджетів, за результатами перших електронних земельних торгів, щороку надходитиме понад 630 тис. гривень.