друкувати


З'явилися результати перевірки свинини на наявність АЧС, – Держпродспоживслужба

19 жовтня 2018, 08:31

Побоювання про можливу високу циркуляцію вірусу АЧС у свинині не справдилися. Про це заявив голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа, повідомляє прес-служба Асоціації «Свинарі України».

Нагадаємо, що в Україні з початку року зафіксовано 123 випадки АЧС.

Повідомляється, що результати моніторингу, який відбувався в рамках проекту «Підвищення обізнаності щодо АЧС в Україні: ІІ етап», виявилися оптимістичнішими, ніж очікувалося: вони означають, що побоювання щодо надзвичайно високої циркуляції вірусу у готовій продукції не справдилися.

Завершився моніторинг АЧС на продовольчих ринках України. Усього перевірили 3 тис. туш свиней — для діагностики відбирали тканини селезінки та лімфовузли. Умовно-позитивними виявилися 0,1% зразків — менше від 3-х туш. Це добрий результат", — розповів очільник Держпродспоживслужби

Міжнародний економіст у секторі агробізнесу ЄБРР Василь Говгера зазначив, що проект технічної допомоги «Підвищення обізнаності щодо АЧС в Україні» реалізується ФАО та ЄБРР, спільно з Асоціацією «Свинарі України» вже кілька років:

За 4 роки існування проекту його бюджет становить майже $1 млн. Близько $250 тис. витрачено на закупку обладнання й супутніх матеріалів, переданих регіональним ветеринарним лабораторіям Сум, Миколаєва та Житомира. Крім того, в рамках проекту відбувалося навчання для лаборантів у кращій референс-лабораторії світу в Іспанії, симуляційні вправи для ветеринарів у 12 областях України, під час яких відтворювали алгоритм дій за виявленні спалаху. Цьогоріч до моніторингу хвороби на продовольчих ринках залучили студентів аграрних вишів, вони працювали разом із представниками регіональних ветеринарних лабораторій".

Володимир Поліщук, національний консультант ФАО зауважив:

Цей проект — інвестиція в майбутнє. Ми хотіли показати студентам, як здійснюється санітарно-ветеринарна експертиза в реальному часі, як відбирати зразки. У 2012-му, коли в Україні стався перший спалах АЧС, ми мали лише двох фахівців у центральній лабораторії, які могли провести діагностику захворювання. Сьогодні «запас надійності» — близько 30 спеціалістів".