друкувати


Незабаром в Україні запровадять ризикоорієнтований контроль за продуктами харчування, – Держпродспоживслужба

18 жовтня 2018, 18:00

Ризикоорієнтований контроль під час імпорту харчових продуктів буде запроваджено найближчим часом. Про це заявив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час ділового форуму «#Перевірок.NET» в рамках Європейського тижня підприємництва, повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, що сьогодні Держпродспоживслужба проходить оцінку еквівалентності державної системи контролю щодо експорту продуктів тваринного походження з боку 49 іноземних ветеринарних служб.

Володимир Лапа наголосив, що Держпродспоживслужба працює над розробкою низки підзаконних актів, які мають на меті впровадження ризикоорієнтованого підходу.

Так, уже пройшла погодження центральних органів виконавчої влади методика встановлення періодичності контролю, і найближчим часом відповідний наказ Мінагрополітики «Про затвердження Порядку визначення та застосування періодичності документальних перевірок відповідності, фізичних перевірок, лабораторних досліджень (випробувань) вантажів, які ввозяться (пересилаються) на митну територію України» буде направлено на державну реєстрацію до Мін’юсту.

За словами Володимира Лапи, Держпродспоживслужба відкрита до співпраці з бізнесом та громадськістю та зацікавлена у максимальній участі всіх зацікавлених сторін у процесах, які відбуваються в даному напрямку.

Даний проект наказу розроблено на виконання положень Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та в рамках адаптації вітчизняного законодавства до норм Євросоюзу.

Прийняття даного проекту нормативного документа дозволить чітко регламентувати види контролю, які може застосовувати компетентний орган до вантажів з об’єктами санітарних заходів, що вводяться (пересилаються) на територію України, підвищити ефективність державного контролю та зменшити навантаження на суб’єктів господарської діяльності, а також підвищити безпечність продуктів харчування, які потрапляють до українських споживачів.