друкувати


Депутати пропонують повернути 16%-ве мито на експорт олійних

18 жовтня 2018, 15:14

Народні депутати ініціюють повернення 16%-го мита на експорт деяких олійних. Відповідний законопроект №9202 про зміни до закону "Про ставки експортного мита на насіння деяких видів олійних культур" зареєстровано в парламенті 16 жовтня.

Нагадаємо, що до 2027 року Україна може збільшити сумарний обсяг виробництва основних сільськогосподарських культур (пшениця, кукурудза, ячмінь, соя) на 21%.

Зокрема пропонується встановити експортне мито на рівні 16% для насіння льону та рижію, а також смугастого насіння соняшнику та ядра соняшнику, якщо дані товари експортуються в первинній упаковці до 25 кг.

Як пояснюється в пояснювальній записці до законопроекту, з 2012 року експорт олійних обкладається митом 10%, а мито на експорт у країни ЄС щорічно знижується на 0,8%. Його автори зазначають, що чинний закон стимулює переробку насіння в олію й водночас робить неконкурентним виробництво харчового насіння для експортних ринків.

На їхню думку, повернення до 16%-го експортного мита на такий товар стимулюватиме переробку насіння льону, соняшнику та рижію на корм для птахів або кондитерські вироби і снеки в Україні, та подальший експорт готової продукції.