друкувати


Запорізьким аграріям знайшли дешевший кредитний ресурс — офіційно

1 травня 2016, 15:26

Сільськогосподарські підприємства Запорізької області можуть розраховувати на вексельне кредитування (придбання товару з відстрочкою платежу). Про це повідомили в Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації. За його даними, для проведення комплексу весняно-польових робіт аграріям області необхідно 4667,2 млн грн. При цьому сума наявних власних коштів становить 4136,4 млн грн, а потреба в кредитах - 530,8 млн грн.

У Департаменті агропромислового комплексу Запорізької області повідомили, що наразі аграрії витратили 3033,7 млн грн, в тому числі 2892,0 млн грн власних коштів, а залучених кредитів — 141, 7 млн грн. Процентні ставки за користування кредитами складають в середньому 23%.

З метою здешевлення кредитів Департамент звернувся до банківських організацій з проханням надати пропозиції щодо можливого кредитування сільгосптоваровиробників на період проведення комплексу весняно-польових робіт. На заклик відгукнулися чотири банки: ВАТ «Кредит-Дніпро», ВАТ «Укрексімбанк», АТ «Мета-банк» і ВАТ «Моторбанк». Банки пропонують фінансування операційного циклу аграріїв — витрати на посівну, збір врожаю. Також банки готові надавати своїм клієнтам вексельну поруку на придбання засобів захисту рослин і насіння.

Як пояснили в Департаменті, суть вексельної схеми полягає в тому, що аграрії без оплати отримують необхідний обсяг хімії або насіння для весняно-польових робіт. Оплату ж цих матеріалів гарантує банк на мінімальний термін 180 днів. Таким чином сільгосптоваровиробники можуть придбати товар з відстрочкою платежу, без застосування банківських кредитів або інших джерел фінансування. При вексельному кредитуванні процентні ставки складають 4,5-5% річних, що значно дешевше банківських кредитів, повідомляє прес-служба ОДА.