друкувати


Без створення кооперативів розвиток дрібного фермерства в Україні неможливий — дипломат

28 січня 2016, 17:42

В Україні сімейне фермерство – це в основному соціальна проблема і спосіб багатьох селян хоч якось прогодувати себе. Про це в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com повідомив радник з питань сільського господарства Королівства Нідерландів Еверт Ян Краенбрінк. 

У Голландії 60% агропромислової продукції виробляється саме кооперативами. За словами Краенбрінка без створення кооперативів розвиток дрібного фермерства в Україні неможливий. Невеликі фермери відчувають фінансові труднощі, у них немає всієї інформації про ринки, і їм потрібно якось прораховувати виробничі ризики. Ці проблеми допомагає вирішити кооперація. І завдання української держави – допомагати їй.

"Українські фермери виробляють лише 4 тис. кг молока на рік і його собівартість надто висока. Вони повинні виробляти 9–10 тис. кг на рік, тоді ситуація зміниться. Також Україна повинна почати контролювати продукції фермерів-одноосібників. Адже молоко невідомої якості надходить із особистих фермерських господарств, які не перевіряються державою, на фабрики та заводи. На експортних ринках можуть виникнути логічні запитання про якість кінцевого продукту" - говорить пан Краенбрінк. 

Він зауважив, що голландські експерти брали участь у розробці рішень для благоустрою сільського життя та розвитку сільських територій. Зокрема розповсюдили серед підприємців інформацію про те, як виробники змогли б заробити на селі. Окремий напрямок – сімейне фермерство (який може бути дохід із ферми, намагалися створити професійну модель для українських підприємців, яка б складалася не з 2–3 корів, а з 20–50).

"Так само ми розробляли інформаційні матеріали про освіту й кооперацію разом із Вагенінгенським університетом і українськими ВНЗ. Допомагали із законодавчими ініціативами для розвитку приватного сектору (виробництво фруктів, тваринництво, картоплярство)", - підкреслює дипломат.