друкувати


Через утиски бізнесу в морпортах країна вже втратила цього року близько $100 млн

18 жовтня 2018, 11:05

Через блокування терміналів представниками правоохоронних органів український бюджет вже недоотримав цього року близько $100 млн, а щорічні втрати для економіки країни у показниках ВВП можуть сягнути близько $600 млн. Таку інформацію оприлюднив Український інститут майбутнього під час круглого столу в Києві, присвяченого протистоянню морського бізнесу рекету з боку державних представників.

Детальніше по темі: Бізнес обіцяє уряду всеукраїнський страйк через блокування терміналів у портах

Нагадаємо, що близько 10 найбільших українських портових терміналів погрожують оголосити всеукраїнський страйк в разі повторення неправомірних дій з боку Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Державної фіскальної служби України та Національної поліції України.

Як повідомили учасники круглого столу, поштовхом до публічного висвітлення проблеми та звернення до державних представників, послужило нещодавнє тижневе блокування терміналу представництва швейцарської компанії Risol в Одеській області та відсутність реакції з боку державних органів.

За словами директора компанії «Risol S.A.», члена ради ГО «Бізнес-Варта» Шота Хаджишвілі, представники Генеральної прокуратури України намагалися вивезти з терміналу більше 3 тис. т зерна, яке начебто проходить як речовий доказ у справі одного з експортерів, причому жодних документів на зерно не пред’явили.

«Під загрозою опинився інвестиційний проект на суму понад $70 млн. Вони заблокували роботу терміналу, незважаючи на те, що термінал не є фігурантом справи», – заявив Шота Хаджишвілі.

У відповідь на системне блокування терміналів по всій країні, керівники інших терміналів, які теж неодноразово стикалися з аналогічною проблемою, готові жорстко протидіяти утискам з боку правоохоронних органів, якщо влада не втрутиться у ситуацію.