друкувати


Україна рекордно знизила експорт томатів, – УПОА

18 жовтня 2018, 08:24

З початку поточного року Україна знизила свою присутність на міжнародному ринку тепличних томатів до мінімальних показників за всю історію незалежності країни. Про це повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Нагадаємо, що подорожчання в Україні овочів не з борщового набору – огірків, томатів і перцю –  почнеться в кінці жовтня - на початку листопада.

Зокрема, за січень-вересень 2018 року Україна експортувала лише 10,7 тис. т томатів, а це майже на 30% менше, ніж за такий же період попереднього року. У грошовому еквіваленті поставки вказаної продукції скоротилися на 20% і склали близько $8 млн. Для порівняння, за дев’ять місяців 2017 року Україні вдалося експортували 15 тис. т томатів на суму більш ніж $10 млн.

Водночас імпорт томатів до України з початку року збільшився доволі суттєво — у 1,7 разу як у натуральному вираженні, так і в грошовому показнику. Зокрема, за січень-вересень 2018 року Україна закупила на зовнішньому ринку майже 48 тис.т томатів на суму $30,8 млн, що стало рекордним результатом за всю історію незалежності.