друкувати


Аграріїв хочуть долучити до створення державної програми компенсації с/г техніки

17 жовтня 2018, 06:50

Програма допомоги вітчизняним виробникам с/г техніки конче необхідна українським підприємствам. Проте її сьогоднішня версія не відповідає очікуванням кінцевого користувача. Як зазначають фахівці з питань АПК, виробники актуальної техніки в Україні є, попит на неї – теж, але для того, щоб вони мали змогу скористатися підтримкою від держави, потрібно змінювати програму надання допомоги.

Читайте до теми: У парламенті пропонують повернути квазіакумуляцію для агросектору на 2019 рік – ініціатива

Як наголосив голова Агросоюзу України Геннадій Новіков під час прес-конференції, яка відбулася в Києві 16 жовтня поточного року, поки в Україні немає виробництва с/г техніки найвищого світового рівня, варто сконцентрувати увагу на виготовленні її окремих складових частин, а також залучати іноземні компанії, які б захотіли побудувати свої заводи на території України.

Найпопулярніші у аграріїв – трактори класу МТЗ-80.  Вони  у нас практично не виробляються і не підпадають під рівень місцевої локалізації. Чи виробляються такі трактори у Ніжині? Ні… Чому ставимо локолізацію, яка не може бути  виконана (35-40%)? Якби була 20-25% частка локолізації, то могло би бути. За визнанням самого власника ХТЗ, то й ХТЗ не підпадає під рівень локалізації.  Я не кажу вже про комбайн «Skif» та іншу техніку.  Начебто підтримка є, але ми б хотіли, щоб не пан Гіршфельд ділив аграрні гроші. Аграрні гроші мають ділити самі аграрії, і вони хочуть купувати  вітчизняну техніку, яку самі обирають. Тож саме аграрії мають визначатися з рівнем локалізації. Треба підійти до цього питання гнучкіше, щоб особливо малі та середні аграрії мали доступ до цієї техніки», – заявив голова  Агросоюзу України Геннадій Новіков.

За словами Новікова, досить багато продукції українських виробників користується популярністю.

Звісно, підтримувати варто тих, хто не випускає металобрухт. Ось тут і потрібен оцінювач-аграрій. Наша техніка має досить простойний рівень з точки зору ціна/якість. Українські виробники техніки демонструють прогрес. І якщо дотації підуть на такі виробництва – це дуже добре. Адже за цією продукцією прийдуть люди, які працюють на тих заводах. Внутрішній ринок зросте. Інша справа, що ці гроші мають бути спочатку взяті з аграрного бюджету. А головне – слід врахувати думку аграріїв», – заявив Новіков.