друкувати


Українська картопля – найдешевша: $0,13 за кг

16 жовтня 2018, 16:47

Ціни українську картоплю знижуються, а витрати на виробництво продовжують зростати. Про це повідомляють аналітики east-fruit.com.

Нагадаємо, що пісний борщ із початку року зріс у ціні на 45%.

Повідомляється, що навіть неврожай картоплі в Європі в цьому році ніяк не позначився на цінах в Україні – картопля, як і раніше, тут найдешевша в регіоні, якщо перерахувати ціну в доларах США.


Ось і попереднього тижня ціни на картоплюі в Україні не змінилися, повністю відповідаючи рівню жовтня 2017 року. Купити картоплю у фермерів в Україні на даний момент можна в середньому за $0,13 за кг.  У Польщі та Росії також не відбулося суттєвих змін в оптових цінах на картоплю. Виробники цих країн продавали картоплю в середньому на 23% дорожче, ніж в Україні, або за $0,15 за кг. Водночас поточна ціна на картоплю в Росії була навіть на 1-3% нижчою, ніж у цей же час минулого року. А ось у Польщі ціни на картоплю перевищували торішній рівень на 62%, що відображало загальну напружену ситуацію щодо картоплі в ЄС", – повідомляють аналітики.

Також вони додають, що в Грузії та Молдові, де ціни на цибулю і так порівняно високі, ціни на картоплю зросли за тиждень.

У Грузії зростання середніх цін становить близько 40%, а в Молдові – 7,1%. Таким чином Грузія утвердилася в ролі країни з найвищими оптовими цінами на картоплю, а Молдова відірвалася за цінами від України. У Таджикистані навпаки, ціни на картоплю знизилися в середньому на 5% за тиждень. У даний момент ціни на картоплю в цій країні порівняно невисокі, хоча й істотно вищі, ніж у Росії. За кілограм картоплі таджицькі фермери (декхане) просять $0,21", – зазначають фахівці.

Найближчим часом учасники ринку не очікують істотних змін на ринку картоплі регіону. В ЄС же практично всі виробники і трейдери одностайні в очікуванні відновлення тенденції зростання цін на картоплю вже в найближчі тижні.