друкувати


Олександр Солонтай: У списку фаворитів передвиборчих перегонів відсутні «аграрні кандидати»

16 жовтня 2018, 09:25

Ані представник Аграрної партії України Віталій Скоцик, ані будь-хто інший з аграрної сфери не зайшов у фавор предвиборчих перегонів. За останні роки змінилася ситуація. Якщо раніше в політиці аграрна тематика та сфера сільського господарства домінувала, як в контексті децентралізації, так і в контексті підвищення показників економіки, то зараз аграрна тема пішла на спад. Про це заявив експерт із політичних питань Олександр Солонтай в інтерв'ю AgroPolit.com.

Детальніше читайте в матеріалі: Склад другого туру президентських перегонів може стати для всіх сюрпризом

За словами Солонтая, раніше на мажоритарках пробивалися люди, які відверто були пов’язані з с/г виробництвом чи іншими структурами АПК.

Тобто, з точки зору топової політики, сьогодні саме міста – це основний ресурс виборів. Ніхто з кандидатів у президенти не може собі дозволити позиціонування з погляду виключно сільської тематики, проте проігнорувати ключові питання по землі не зможе ніхто з претендентів.

Жоден кандидат не зможе проігнорувати ні земельну реформу, ні питання, пов’язані з АПК. Жоден кандидат не зможе проігнорувати питання децентралізації та подальшої реформи, долі сільських рад, селищних рад, районних рад – іншими словами, питань влади на селі. А також соціального, медичного, освітнього процесу та питання створення нових робочих місць. Жоден кандидат не зможе проігнорувати і буде змушений коментувати міграційний процес та відтік робочої сили, який пішов не тільки у міста України, а й за кордон. І сільська місцевість стала ледь не базовим донором для відтоку робочих кадрів за кордон. Жоден кандидат не зможе уникнути цих тематик, але вони будуть частиною загальної картини в Україні. І не буде жодного ярко вираженого кандидата з акцентом на АПК. Нині сільські та міські виборці представляють один кластер і чіткого розподілу на сільських та міських вже не буде", – впевнений Олександр Солонтай.

Коментуючи виборчий потенціал Аграрної партії, Солонтай зауважив, що лідери цієї політсили на чолі з Віталієм Скоциком хибно зробили ставку на село.

Аграрна партія – це ще не означає, що вони мають працювати лише на селі. Хоча ставка на цю тему – не єдина проблема. І в селі можна було назбирати якийсь більший відсоток голосів, аніж межі статистичної похибки. Але це вже інші проблеми: з партією, структурою та внутрішньою ситуацією, яка зараз там відбувається. Я хочу зауважити інше. Вон єдині спробували зробити ставку виключно на село і їм це не вдалося", – заявив Солонтай.

За збереження мажоритарно-пропорційної системи, коли частина кандидатів йде за списками, а частина – за мажоритарними округами, окремі представники та лідери Аграрної партії мають серйозні шанси в окремих округах. На цьому максимальний рівень і можливості Аграрної партії завершуються. І це пов’язано не тільки з внутрішніми партійними проблемами. Питання, пов’язані з перспективами Аграрної партії, лежать не у площині правильної чи неправильної ставки у виборчих процесах, а зі зміною тренду. Нині він змінився.

Зокрема, специфіка аграрної сили – це повернення до джерел, повернення до села. Щойно економічна ситуація покращується, у людей з’являються інші вектори: до міста, до промисловості, до науки, до інновацій. Таким чином, аграрні сили зростають (як це було в 90-х) під час економічного падіння, і навпаки, їхня частка скорочується, коли економіка починає одужувати. Так було у 2000-х роках, так станеться й зараз.