друкувати


Розкол в Аграрній партії може тривати ще протягом року, – політолог

12 жовтня 2018, 07:30

Ситуація з розколом у середині Аграної партії України може тривати ще протягом року. Таку думку висловив в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com політолог Петро Охотін.

Як раніше писав AgroPolit.com, у АПУ триває проститояння однопартійців: одна частина на чолі з В. Скоциком, інша – з Поживановим М., Корбаном О, Гайдаєм С. та іншими. Більше про історію цього протистояння читайте у матеріалі «Бунт на аграрному кораблі». Нагадаємо, що один з кервників-«опозиціонерів» АПУ Олег Корбан повідомив нам, що з допомогою російських грошей партію намагаються перетворити у «Партію регіонів-№2». Натомість Скоцик говорить про спробу рейдернути партію проросійських партійців.

«Бачимо, що з’явилася цікава партія, котра гарно зайшла на нішу «Нашого краю», який зараз дуже сильно втрачає свої позиції, дуже ймовірно, що це сталося зі зміною політичних розкладів на Банковій. Аграрна партія (і все що пов’язано із селом) традиційно має дуже велику підтримку на території України. З’явився ласий шматочок після місцевих виборів – тож очевидно, що через це з’явилися різновекторні групи всередині цієї партії. Тобто, що більше якась партія росте, то більше всередині неї з’являється людей зі своїми інтересами, своїми ресурсами, які хочуть претендувати на все. Як Аграрна партія вийде з цієї кризи? Мені зараз судити важко, тому що є публічна заява Скоцика про те, що там зраду подолано, але насправді залишився також великий вплив Поживанова та його особисте спілкування з різними колами людей. Тому подальші розколи довкола Аграрної партії цілком можуть бути ще протягом року», — так коментує внутрішньопартійні процеси боротьби за владу в АПУ Охотін.

На уточнююче питання, чи справді можна зробити з АПУ «Партію регіонів №2», політолог сказав наступне.

Для Аграрної партії це був би комплімент, якби вона претендувала на звання нової «Партії регіонів».

«Тут, напевне, вже завдання менеджерів і лідерів партії зробити так, щоб бізнесові інтереси окремих людей не превалювали над позиціонуванням партії, щоб усі конфлікти залишалися всередині. Аграрна партія цілком може претендувати на те, що матиме велику мережу по Україні. Більше того, вона претендує на й те, щоб мати золоту акцію в наступному парламенті. І зрозуміло, що більше у неї ростиме рейтинг, що більше її впізнаватимуть люди, то більше в партії з’являтиметься людей, які захочуть взяти з цього або свої особисті бонуси, або сприяти зменшенню цього впливу. Золота акція – це золота 20-ка депутатів, яка може ситуативно підтримувати те чи інше голосування, або не підтримувати. У новому парламенті АПУ може сформувати свою групу на основі мажоритарників».