друкувати


ГПУ та Нацполіція перешкоджають інвестуванню понад $70 млн у портовий бізнес

11 жовтня 2018, 07:30

Сьогодні близько 200 співробітників заблокованого підприємства Risoil планують вийти на мітинг під Одеською обласною прокуратурою. Про це повідомляє Бізнес-Варта.

Нагадаємо, до будинку родичів очільника організації «Всеукраїнська Аграрна Рада» Андрія Дикуна завітали 25 старших слідчих з семи областей України.

У громадській організації зазначають, що генпрокуратура, Нацполіція і митниця перешкоджають інвестуванню від швейцарського підприємства Risoil. Підозру викликала діяльність одного з експортерів,  але правоохоронці заблокували роботу всього зернового терміналу Risoil.

Під загрозою інвестиційний проект на суму понад $70 млн. Основні потужності компанії розташовані в порту Чорноморськ, з 5 жовтня робота на Risoil зупинилася через незаконні обшуки ГПУ. Навіть попри те, що термінал не є фігурантом справи", — йдеться у повідомленні.

Слідчі дії щодо вантажу проводять вже два місяці, таким чином блокуючи технологічну діяльність підприємства. Правоохоронці намагаються без відповідних документів вилучити близько 3 тис. т зерна, за збереження якого Risoil несе відповідальність перед власником вантажу. Вимога слідства абсолютно незаконна, бо якщо вантаж є речовим доказом, у рамках кримінальної справи, він не повинен переміщатися.

В  компанії звернулися до АМПУ і митниці з проханням не видавати дозвіл правоохоронцям на незаконний вивіз майна, але відповіді немає. Є листування, що підтверджує, як співробітники прокуратури видають інструкції до митних і прикордонихі органів з вимогою заблокувати діяльність Risoil.

Risoil робить все можливе, щоб клієнти компанії не постраждали.

Дії правоохоронців можуть призвести до фінансових збитків не тільки підприємства, а й економіки України загалом. Така ситуація матиме негативні наслідки для інвестиційного клімату країни й укотре порушить імідж України як правової держави", — додають в організації.

«Бізнес-Варта» направила звернення до Генеральної прокуратури та Національного антикорупційного бюро з вимогою розібратися з безпрецедентною діяльністю правоохоронців Одещини.

Цю справу обов’язково буде розглянуто на ІІІ Антирейдерському форумі, котрий відбудеться у Києві 27 листопада. Ми обов’язково озвучимо імена та посади усіх причетних до тиску на Risoil S.A. Адже коли в Україні рейдерством займаються ті, хто за своїми обов’язками мають йому запобігати, ведення бізнесу може стати просто безглуздим.

AgroPolit.com завжди готовий вислухати та оприлюднити точку зору правоохоронців.