Чому посушливі землі на Херсонщині оцінюються дорожче чорнозему і як це змінити
Максим Мартинюк, голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру

Найчастіше земельна тема у сприйнятті широкої громадськості зводиться до питання зняття мораторію і запуску ринку землі. Куди менш відомим, але при цьому принципово важливим аспектом земельних відносин, є нормативна грошова оцінка землі (НГО).  Цей показник є базою для визначення основних платежів в АПК — земельного податку, орендної плати за землі комунальної та державної власності, держмита при ряді інших операцій з ділянками. Станом на 01.01.2016 середня нормативна грошова оцінка ріллі й перелогів (на цю категорію припадає 76 % всіх земель сільгосппризначення в країні — 32,8 млн га із 42,7 млн га) в Україні склала 30,9 тис. грн/га. Найдорожче сільгоспземля оцінена в Черкаській (39,8 тис. грн/га), Донецькій (34,9 тис. грн/га) і Херсонській (34,7 тис. грн/га) областях. *

З Черкаською областю все зрозуміло, це один із провідних аграрних регіонів країни, але чому так високо оцінені донецький степ і посушливі ділянки на Херсонщині? Це і підводить нас до тієї теми, якої я хотів би торкнутися, — необхідності перегляду нормативної грошової оцінки земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Масова нормативна грошова оцінка сільгоспземлі в незалежній Україні була проведена в 1995 році. Усе, що відбувалося потім, — було лише щорічною індексацією цього показника на рівень інфляції.

В основі діючої зараз оцінки — рентний дохід, який формується при виробництві зернових, розрахований на підставі економічних показників 1989 року.

У найбільш дискримінованому становищі опинилися якраз степові регіони. Оцінка 1995 року включала в себе капітальні витрати на зрошувальні системи, які на сьогодні вже вичерпали свій термін придатності.

Неминучий економічний наслідок такої ситуації — деградація АПК в областях з переоціненими сільгоспземлями та/або тіньове використання землі.

Глобально недоліки діючої методики НГО продемонстрував бюджетний процес у кінці 2015 року. Висока інфляція сформувала рекордно високий коефіцієнт індексації — 1,46. Щоб не пустити по світу агровиробників, які і без того постраждали від зниження світових цін на сільгосппродукцію, його довелося занижувати в ручному режимі до рівня 1,2.

Діюча система оцінки не відповідає не тільки економічним реаліям, а й законодавству України — зокрема не враховує природно-сільськогосподарське районування, закріплене в Земельному кодексі.

Спроби привести нормативну грошову оцінку до реальності робилися і раніше. Їх важко назвати успішними. У 2011 році оцінка орних земель була скоригована з урахуванням вартості зернових, при цьому сама методика залишилася без змін. У результаті показник виріс відразу на 75 %, або на 8,6 тис. гривень, до 20,6 тис. грн/га, що, звісно, не могло не стати шоком для бізнесу.

Такий бекграунд.

Що ми пропонуємо в перспективі?


Ми пропонуємо переглянути саму методику проведення оцінки, зробивши її простою, прозорою і такою, що враховує актуальні дані агровиробництва. Вона буде заснована на реальних економічних показниках галузі рослинництва в 2010 — 2014 рр. Цей період включає в себе і благополучні, і кризові для АПК сезони, що дозволяє вивести об'єктивну середню.

Мені відома недовіра, з якою бізнес ставиться до будь-яких ініціатив, що походять від влади. Але АПК, який перетворюється на флагман української економіки, технологічно й інтелектуально розвинений сектор, не може працювати за нормативами 20-річної давнини. Уточнення даних оцінки землі на руку в першу чергу самим підприємцям. Розрахована за нашою методикою нормативна грошова оцінка землі дозволяє домогтися об'єктивного перерозподілу витрат. У деяких регіонах виведені нами показники НГО на 15-20 % нижчі діючих зараз.

Справедлива оцінка буде сприяти детінізації значних масивів землі. Через спрощення методики сама процедура її проведення стане дешевшою. Переоцінка ділянок сприятиме уточненню даних Державного земельного кадастру. Але найголовніше — агровиробники будуть оперувати даними, які враховують сучасні реалії аграрного сектору.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 березня 2018
Через посуху світовий агросектор втратив $96 млрд США — ФАО
У період з 2005-го по 2015 рік стихійні лиха коштували сільськогосподарським секторами економіки країн, які розвиваються, $96 млрд США. Про це...
21 липня 2017
Українські чорноземи планують вивозити вагонами — заява
Катар планує вивозити українські чорноземи для створення у провінції Баладіят Еш-Шамаль оазу землеробства. Про це повідомив народний депутат Олексій...
21 травня 2016
В Україні розробляють онлайн платформу — «земельний eBay» — Мартинюк
Проведення аукціонів продажу прав оренди землі можуть перевести в онлайн. Про це розповів голова Держгеокадастру Максим Мартинюк. «Ми зараз...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...