Про земельну корупцію та боротьбу з нею
Максим Мартинюк, Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру

Не секрет, що багато секторів державного адміністрування проникнуті корупцією. На жаль, це сумна українська аксіома. У лютому 2015 року я отримав пропозицію обійняти посаду голови Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру. Навіть у корупціогенному середовищі українського держуправління складно було знайти відомство з більш негативною репутацією, ніж колишній «Держкомзем». Це було ключовою, хоч і не єдиною причиною моїх вагань щодо вакансії. Тим не менше, я погодився і уже в перші дні роботи переконався, що ця репутація сформувалася не на порожньому місці.

Ми розпочали з тотального кадрового перезавантаження: я обнулив усі кадрові рішення  та призначив відкриті кадрові конкурси на 557 керівних посад у Держгеокадастрі. Всі рішення про призначення приймалися, виходячи з рівня знань кандидатів, а не їх  зв’язків. Утім, як виявилося, високий рівень знань – не гарантія чесності і ефективності роботи. Уже в перші місяці після першої хвилі конкурсів нам доводилося оперативно визнавати  допущені кадрові помилки та розлучатися з деякими недобросовісними працівниками.

До прикладу, 21 вересня я звільнив одразу 10 начальників територіальних органів відомства (неофіційно корупціонери потім називали цей день «чорний понеділок»).

14 червня  2016 підписав десяток наказів на звільнення керівників районних управлінь і відділів в Дніпропетровській області (неофіційна назва – «чорний вівторок»). Це наймасштабніші кадрові одноразові чистки за всю багаторічну історію земельної служби.

Та якщо ви мене запитаєте, що краще: некомпетентний і нечесний працівник або зовсім його відсутність, то я без вагань виберу друге.

Але, не дивлячись на резонанс, це був більш ефектний, ніж ефективний захід. У структурі нараховується майже 10 тисяч працівників, а в заплутаній та бюрократичній системі земельних відносин неможливо спіймати за руку кожного корупціонера.

Тому, на мою думку, боротьба з таким явищем, як корупція, має вестися у двох напрямах.

Перший – це здійснення системних заходів, які унеможливлюють самі можливості для проявів корупції, виявлення лазівок для зловживань та їх перекриття. Ця робота – зона відповідальності керівника кожного державного відомства. Ми неодноразово повідомляли про кроки, які зроблені в цьому напрямі у Держгеокадастрі. Нагадаю лише декілька з них: впровадження електронних сервісів, щоб дистанціювати замовника послуги та чиновника, оприлюднення для громадського контролю 100% наказів щодо розпорядження землями, впровадження перевірки дотримання процедур шляхом продзвонів наших клієнтів – громадян.

Другий напрям – діяльність правоохоронних органів з виявлення та попередження корупційних порушень. Повідомлення про затримання хабарників у тому чи іншому регіоні, про які періодично повідомляє НАБУ та інші профільні відомства, доводять, що ця робота ведеться на високому рівні. Між антикорупційним відділом апарату Держгеокадастру та Національною поліцією і СБУ є домовленість про поглиблення співпраці та обмін інформацією в рамках цієї боротьби. Я впевнений, що спільними зусиллями нам вдасться звести до мінімуму корупцію, яка в умовах важкого стану, в якому знаходиться держава, є злочином не тільки кримінальним, але й моральним.  Також  у цьому контексті є певний оптимізм у зв’язку із набуттям чинності новою редакцією закону про держслужбу і пов’язаним із цим підвищенням заробітної плати.

Зі свого боку, ми перевіряємо всі сигнали про недобросовісність працівників відомства, а не кладемо їх у довгий ящик. Гаряча лінія Держгеокадастру (0 800 300 808), офіційне звернення, е-mail, мій особистий Facebook – громадяни можуть використовувати будь-який з цих каналів зв’язку, щоб повідомити про порушення в нашій роботі. Ми отримали в управління величезну, неоптимальноорганізовану структуру з катастрофічними фінансовими показниками окремих підприємств та інститутів, і при цьому наскрізь корупційну. Через півтора роки наполегливої роботи, втративши на цьому шляху сотню працівників, – як тих, що виявилися нечистими на руку, так і тих, які просто втомилися працювати на такому рівні напруги, – можу констатувати, що «Держкомзем»поступово трансформується в принципово нове відомство, орієнтоване на надання якісних послуг громадянам та нетерпиме до корупції.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 липня 2016
Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк ― буде першим замом Кутового ― джерело
Голову Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастру) Максима Мартинюка хочуть призначити першим заступником міністра...
17 травня 2016
Держгеокадастр запровадить програму консолідації земель — Шматенко
Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру запровадить програму консолідації земель. Про це повідомив представник...
20 квітня 2016
Сьогодні відбулась спроба замаху на очільника Держгеокадастру Житомирської області — джерело
Сьогодні вранці голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастру) Коростенського району Житомирської області...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...